dinsdag 8 juli 2008

Obama constateert achteruitgang van de veiligheid in Afghanistan

De Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama heeft maandag tegen verslaggevers gezegd dat de bomaanslag bij de ambassade van India nog een aanwijzing is voor de “ernstig verslechterende” veiligheidssituatie in Afghanistan.

Hij zei: “Als president van de Verenigde Staten zal ik alles doen wat we kunnen doen om de situatie te stabiliseren in Afghanistan en in het offensief te gaan tegen Al-Qaida, die zichzelf heeft gehergroepeerd.”

Obama zegt steeds dat als hij president is hij een stapsgewijze terugtrekking wil van Amerikaanse soldaten uit Irak. Die wil hij dan overplaatsen naar Afghanistan.

Amerika ziet graag meer soldaten van andere NAVO-landen naar Afghanistan komen maar die zijn niet bereid om veel meer troepen te leveren.

Verslaggevers melden al twee jaar dat de veiligheidssituatie in Afghanistan zwaar aan het verslechteren is.

Taliban
De Taliban hebben dinsdag opnieuw verklaard dat ze niet betrokken zijn geweest bij de aanslag op de ambassade. Ze geven de rivaliteit tussen regionale machten de schuld van de aanslag, waaronder Pakistan.

Bij de aanslag in Kabul vielen 41 doden waaronder vier Indiƫrs. Onder de doden is een brigadegeneraal uit India, R.D. Mehta, die aan de ambassade verbonden was.

De Afghaanse president Hamid Karzai schrijft de aanslag toe aan “de vijanden van de Afghaans-Indiase vriendschap”.

Motief aanslag
Deskundigen zoeken naar allemaal verklaringen voor de bomaanslag. Zo wordt de betrokkenheid van New Delhi bij de aanleg van wegen in het land als een motief genoemd.

Afghanistan wordt zo meer toegankelijk voor India, bijvoorbeeld door de aanleg van de weg van Zaranj aan de grens met Iran naar de rondweg om Afghanistan bij Delaram. Dit zou een doorn zijn in het oog van Pakistan en de Taliban.

Daarnaast kan het afschrikken van buitenlanders om zich met Afghanistan te bemoeien een reden zijn.

Zie ook
Tientallen doden bij zelfmoordaanval op ambassade van India in Kabul

Geen opmerkingen: