zaterdag 19 juli 2008

Obama in Afghanistan op bezoek tijdens rondreis

Barack Obama is zaterdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul gearriveerd. Hij maakt een rondreis waarbij hij ook Irak, Jordanië, Israël, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië zal bezoeken.

Verwacht wordt dat hij in Kabul een ontmoeting zal hebben met de Afghaanse president Hamid Karzai om over de situatie in het al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog verscheurde land te babbelen.

Obama heeft de laatste tijd steeds benadrukt dat hij van mening is de er Amerikaanse soldaten uit Irak teruggetrokken kunnen worden om daarmee de troepen in Afghanistan te versterken waar de opstand van de Taliban steeds heviger vormen aanneemt.

De presidentskandidaat maakt deel uit van een delegatie van het Congres. Onder de senators waren ook Jack Reed van de staat Rhode Island en Chuck Hagel uit Nebraska. Obama vertegenwoordigt de staat Illinois.

Regionaal Commando Oost
De afvaardiging bracht een bezoek aan het Regionaal Commando Oost van de ISAF. Deze regio wordt aangevoerd door de Verenigde Staten.

De senators kregen een briefing van generaal-majoor Jeffrey J. Schloesser, de commandant van het RC-Oost, die tevens de Combined Joint Task Force-101 leidt, op het vliegveld van Bagram.

Na deze briefing hadden de senators een ontmoeting met militairen die in Afghanistan dienen en uit de staat afkomstig zijn die ze vertegenwoordigen. Er werd eveneens een bezoek gebracht aan het vliegveld van Jalalabad in de oostelijke provincie Nangarhar.

Irak en Al-Maliki
De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft intussen verklaard dat de Amerikaanse militairen Irak zo spoedig mogelijk moeten verlaten. Hij ziet dat graag binnen zestien maanden gebeuren.

Obama beloofde juist dat hij de Amerikanen daar terugtrekt in 16 maanden wanneer hij de baas wordt in Washington. Het lijkt wel afgesproken werk.

Het is de eerste tour die Obama maakt in Afghanistan waar ongeveer 35.000 Amerikanen oorlog voeren.

Eerder deze maand zei hij: “Als president van de Verenigde Staten zal ik alles doen wat we kunnen doen om de situatie te stabiliseren in Afghanistan en in het offensief te gaan tegen Al-Qaida, die zichzelf heeft gehergroepeerd.”

De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, zei zaterdag in een interview dat Al-Qaida zich juist meer wil gaan toespitsen op Afghanistan, hoewel dat volgens hem niet betekent dat ze Irak met rust zullen laten.

Geen opmerkingen: